Brytfanny i naczynia żaroodporne
( ilość produktów: 15 )Masz ochotę na pyszną zapiekankę ziemniaczaną, lasagne bolognese, a może żeberka w sosie barbecue lub karkówkę w czerwonej cebuli? Te dania pozwoli ci przygotować brytfanna lub naczynie żaroodporne.
Brytfanna i naczynie żaroodporne do każdej kuchni
Jeżeli posiadasz piekarnik, a jeszcze nie masz brytfanny, to koniecznie się w nią zaopatrz! To naczynie wielofunkcyjne, które ułatwi Ci pieczenie, duszenie oraz gotowanie. Brytfannę możesz wykorzystać do przygotowania niemal każdej potrawy. Zaoszczędzisz też mnóstwo czasu! W jednym naczyniu przygotujesz obiad dla całej rodziny. Brytfannę z powodzeniem może zastąpić naczynie żaroodporne. Naczynia do zapiekania przystosowane są do wysokich temperatur.
Brytfanna do pieczenia ? jaką wybrać?
Naczynie przeznaczone do pieczenia w wysokim temperaturach musi być przede wszystkim żaroodporne. Podczas wybierania brytfanny zwróć uwagę na materiał, z jakiego jest ona wykonana. Zastanów się, jaki rodzaj brytfanny wybrać: żeliwną, aluminiową, a może z rusztem?
- brytfanna żeliwna - jest ciężka, ale za to bardzo trwała. Odpowiednio pielęgnowana będzie służyć przez wiele lat. Rozprowadza ciepło równomiernie, dzięki czemu następuje mniejszy ubytek wartości odżywczych, a potrawy są zdrowsze i smaczniejsze. Sprawdzi się podczas wielogodzinnego pieczenia potraw w piekarniku.
- brytfanna aluminiowa ? w porównaniu do brytfanki żeliwnej jest lekka i poręczna. Możesz jej używać w zmywarce.
- brytfanna emaliowana ? to rozwiązanie alternatywne dla nieprzywierających powłok, które łatwo uszkodzić i zdrapać. Emalia nie reaguje w żaden sposób z żywnością, więc jest bezpieczna i zdrowa nawet dla alergików. Brytfanna emaliowana zwana jest także gęsiarką, gdyż pieczono w niej drób, szczególnie gęsi i indyki.
- brytfanna z rusztem - dzięki niej przygotujesz potrawy, używając minimalnej ilości tłuszczu! Naczynie wyposażono w wyjmowany ruszt, który ułatwia odsączenie potraw ze zbędnych tłuszczy. Taka brytfanna sprawdzi się nie tylko do pieczenia mięs, ale także do grillowania kiełbas. Przygotujesz w niej także zapiekanki.
- brytfanna non-stick ? posiada specjalną nieprzywierającą powłokę, która ochroni składniki przed przypadkowym przypaleniem.
Brytfanna czy naczynie żaroodporne?
Brytfanna szklana to nic innego, jak naczynie żaroodporne, które wykonane jest ze szkła odpornego na działanie wysokich oraz niskich temperatur. Na rynku naczynia żaroodporne dostępne są w przeróżnych kształtach: prostokątne, kwadratowe, owalne, okrągłe i w wersji z przykrywką lub bez. Możesz przygotować w nich różnego rodzaju mięsa, ryby, zapiekanki, duszone warzywa, a nawet ciasta.
Kształt i forma brytfanny też są bardzo istotne, zależą jednak już tylko od Twoich własnych, kulinarnych upodobań. Brytfanna mała sprawdzi się do zapiekanek, natomiast do pieczenia mięs lepiej wybierz brytfannę dużą. Jeżeli zamierzasz dusić potrawy i zapobiec ulatnianiu się pary to wybierz brytfannę z pokrywką. A jeżeli chcesz dolewać do dania wodę bez konieczności otwierana pokrywy, to wybierz brytfannę z aromatyzerem.
Pamiętaj, nie musisz wydawać fortuny, by kupić solidny produkt. W naszej ofercie dostępne są naczynia żaroodporne już od ok. 50 zł. Brytfanna aluminiowa czy naczynie żaroodporne z podgrzewaczem? Którą wybierzesz? Zobacz wszystkie dostępne produkty.