Jakie ciasto zrobić na Święta Bożego Narodzenia i w czym je upiec?
To, z czym kojarzy nam się grudzień i Boże Narodzenie, to w dużej mierze zapachy. Ale nie tylko zapach igliwia, lecz przede wszystkim pieczonych jabłek, cytrusów, miodu oraz przyprawy korzennej. To właśnie te święta obfitują w przepisy na tradycyjne wypieki, które goszczą na naszych świątecznych stołach od wielu pokoleń. Jeśli w tym roku planujesz własnoręcznie upiec coś słodkiego dla siebie i bliskich, poniżej przedstawiamy kilka bożonarodzeniowych inspiracji. Podsuwamy również propozycje idealnych do nich form i blach, które z pewnością ułatwią pieczenie na kilka dni przed Wigilią i nie tylko.
Piernik w różnych postaciach
Jeśli mielibyśmy wybrać jeden świąteczny must-have spośród słodkich wypieków, z pewnością byłyby to klasyczne pierniczki oraz pieczony w keksówce piernik. Połączenie miodu, przyprawy korzennej oraz kakao to po prostu kwintesencja tego magicznego okresu i to na te smaki czekamy z utęsknieniem przez cały rok. Wykrawanie pierniczków to także coś, co może zmienić się w rodzinną tradycję. Aby ułatwić pracę, szczególnie najmłodszym cukiernikom, warto zaopatrzyć się w otwartą blachę do ciastek. Do piernika w formie miękkiego, puszystego ciasta polecamy natomiast klasyczną keksówkę pokrytą nieprzywierającą powłoką non-stick.
Makowiec
Na wigilijnym stole mak miał symbolizować obfitość. Obok tradycyjnej kutii czy klusek z makiem warto pokusić się o upieczenie na Święta Bożego Narodzenia właśnie zawijanego makowca z ciasta drożdżowego. Ponieważ zawinięte jak rolada ciasto należy zawinąć w papier do pieczenia, by zachował on odpowiednią formę, możemy wykorzystać do tego klasyczną keksówkę czy nawet płaską blachę do pieczenia.
Sernik
Nieważne, czy wolisz go z rodzynkami czy bez, sernik jest kolejnym ciastem królującym na świątecznych stołach w naszym kraju. Wiedeński, królewski czy nawet piernikowy z pewnością zdobędzie serce i podniebienie każdego, kto tylko go skosztuje. Niewątpliwą zaletą serników jest ponadto fakt, że znakomicie prezentują się one upieczone zarówno w okrągłej tortownicy, jak i w prostokątnej lub kwadratowej formie.
Miodownik lub orzechowiec
Jeśli chcesz jednak zaskoczyć swoich gości, możesz zdecydować się na nieco mniej znany wypiek, choć równie pyszny jak wszystkie pozostałe ciasta z naszej listy. Mowa tu o miodowniku, znanym w niektórych regionach Polski jako “Stefanka”, bądź bardzo podobnym do niego orzechowcu. W obu przypadkach podstawę stanowią kruche, miodowe blaty ciasta, przekładane masą z kaszy manny lub kremem budyniowym. Warto jednak pamiętać, że zarówno miodownik, jak i orzechowiec należy przygotować na długo przed podaniem, ponieważ miodowe blaty muszą zdążyć zmięknąć. Do ich wypieku polecamy mniejsze i dużo płytsze niż typowe keksówki czy tortownice blachy do pieczenia.
Bez względu na to, jaki przepis koniec końców wybierzesz, w Twoim domu z pewnością będą unosić się cudowne zapachy, dzięki którym poczujesz prawdziwą atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. A jeśli planujesz upiec któreś z powyższych ciast z podwójnej porcji, koniecznie sprawdź pozostałe formy i blachy do pieczenia dostępne w naszej ofercie!